MPPSC Prelims Model paper with Answer

Hi Aspirants,

Please find below the model paper with answer for upcoming MPPSC prelims.

Practice and learn!

6d657bbc69094d4efbd3769f045a462e

Q1: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

  1. Phosphorous
  2. Bromine
  3. Chlorine
  4. Helium

Ans. 2

Q2: Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

  1. Tin
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Zinc

Ans. 2

Q3: Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

  1. copper
  2. magnesium
  3. iron
  4. calcium

Ans. 2

Q4: An aero plane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the same distance in 1 hour, it must travel at a speed of:

  1. 300 kmph
  2. 360 kmph
  3. 600 kmph
  4. 720 kmph

Ans. 4

Q5: If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Ans. 1

Q6: Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

  1. 9
  2. 10
  3. 12
  4. 20

Ans. 2

Q7: The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Sutlej and Beas
  2. Jhelum and Chenab
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Ans. 2

Q8: Tripitakas are sacred books of

  1. Buddhists
  2. Hindus
  3. Jains
  4. None of the above

Ans. 1

Q9: We hear of two envoys being sent to the Roman kings, one in 27-28 AD to the court of Augustus and the other in 110-20 AD to the court of

  1. Cartius
  2. Trajan
  3. Nero
  4. Brutus

Ans. 2

Q10: The higher the wind speed and the longer the fetch or distance of open water across which the wind blows and waves travel, the ____ waves and the ____ energy they process.

  1. larger, more
  2. larger, less
  3. smaller, more
  4. smaller, less

Ans. 1

Q11: The great Victoria Desert is located in

  1. Canada
  2. West Africa
  3. Australia
  4. North America

Ans. 3

Q12: Development expenditure of the Central government does not include

  1. defence expenditure
  2. expenditure on economic services
  3. expenditure on social and community services
  4. grant to states

Ans. 1

Q13: The most electronegative element among the following is

  1. sodium
  2. bromine
  3. fluorine
  4. oxygen

Ans. 3

Q14: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Ans. 4

Q15: Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to

  1. angiosperms
  2. gymnosperms
  3. monocotyledons
  4. dicotyledons

Ans. 2

Q16: Which amongst the following is general direction for the flow of summer monsoon in India?

  1. South-West to North-West
  2. South-East to South-West
  3. South to north
  4. South-West to South-East

Ans. 1

Q17: boundaries of which district of MP from the following does not touch UP?

  1. Satana
  2. Shivpuri
  3. Sheopur
  4. Bhind

Ans. 3

Q18: who was the profounder of the Madhyamika Philosophy?

  1. Sheelbhadra
  2. Nagarjuna
  3. Parshwanath
  4. Bhadrabahu

Ans. 2

Q19: By whom the character of “James Bond” was created?

  1. Perry Mason
  2. Ian Fleming
  3. Wode House
  4. Agatha Christie

Ans. 2

Q20: Which amongst following is the “National Voters day”?

  1. 8th March
  2. 5th June
  3. 1st November
  4. 25th January

Ans. 3

 

1 Comment

  1. question no. 20) 6th National Voters’ Day (NVD) was observed across the country on 25 January 2016 by the Election Commission of India. The theme for the 6th National Voters’ Day is ‘Inclusive and Qualitative Participation’.Jan 25, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*